Ufkunuzu Genişletecek 19 Film Önerisi

Farklı kültürleri, dünya görüşlerini ve hayatın bambaşka yönlerini anlatan belgesel, drama, komedi ve gerilim türlerindeki, ufkunuzu genişletecek film önerileri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
29 Nisan 2022 Cuma 12:28 | Son Güncellenme:
19 dakika okunma süresi
Ufkunuzu Genişletecek Film Önerileri

Bakış Açınızı Genişletecek Film Önerileri

Film izlemek, farklı dünyalara açılan kapıların anahtarı. İnsanın hayal gücünü, merakını ve keşfetme arzusunu tetikleyebiliyor. Bazı filmler ise sadece eğlence amaçlı değil, aynı zamanda düşünmeye ve ufku genişletmeye de yardımcı oluyor. Bu yazıda, ufuk açıcı filmlerden bazılarını sizlerle paylaşıyoruz. Bu filmler, farklı kültürleri, dünya görüşlerini ve hayatın farklı yönlerini anlamak için bize rehberlik edebilir. İster belgesel ister drama isterse komedi türünde olsun, bu filmler sizin perspektifinizi genişletecek ve yeni düşüncelere açılmanızı sağlayacak.


1. Wrong Turn (2021) – IMDB Puanı 5.5

Yönetmen: Mike P. Nelson

Oyuncular: Charlotte Vega, Adain Bradley Bill Sage

Batı Virginia Dağları'nda yürüyüş yapan altı arkadaşın eğlenceli gezileri, yıllardır burada yaşayan 'The Foundation' olarak bilinen bir tarikat sebebiyle kabusa döner. 2003'te başlayan "Korku Kapanı" serisinin dehşet verici evrenine dönüş yaptığımız, Mike P. Nelson'ın kamera arkasında yer alıyor.

2. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Sam Raimi

Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Rachel McAdams, Benedict Wong, Chiwetel Ejiofor

"Doctor Strange"in 2016 yılındaki ilk filmi oldukça beğenildiği için bu ikinci filmden beklenti fazlasıyla yüksek. Dr. Stephen Strange, çoklu evrenin kapılarını açan yasak bir büyü yapar ve kendi alternatif versiyonu da dahil insanlığı tehdit eden birçok büyük gücün dünyaya gelmesine neden olur.

3. Loin du Périph, Zoraki İkili (2022) – IMDB Puanı 5.7

Yönetmen: Louis Leterrier

Oyuncular: Omar Sy, Laurent Lafitte, Izia Higelin

On yıl sonra tekrar bir araya gelmek zorunda kalan iki uyumsuz polis, bir Fransız kasabasında işlenen cinayeti araştırır.

4. Verdens Verste Menneske, Dünyanın En Kötü İnsanı (2021) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Joachim Trier

Oyuncular: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum

Joachim Trier'in çok sevilen "Oslo Üçlemesi"nin finali niteliğindeki "Verdens Verste Menneske (Dünyanın En Kötü İnsanı)", başroldeki Renate Reinsve'yi şimdiden uluslararası bir yıldıza dönüştürdü. Sonsuz seçeneklerle dolu gözüken, her şeyin belirsizlikle tanımlandığı 21. yüzyılın ruhunu kıskıvrak yakalayan bir film bu. Norveçli yönetmen, bir kez daha senaristi Eskil Vogt ile güçlerini birleştiriyor ve hayatta ne istediğimizi bulmanın hiç bitmeyen uğraşına dair edebi bir lezzete sahip, duygusal bir öykü yaratıyor. En İyi Uluslararası Film ve En İyi Orijinal Senaryo dallarında Oscar adayı olan bu güçlü modern zamanlar anlatısı, ana karakteri Julie ve onun yolunun kesiştiği insanlarla, çağımızı anlama çabasının uzun bir süre daha parçası olacak.

5. Senior Year, Liseye Dönüş (2022) – IMDB Puanı 5.5

Yönetmen: Alex Hardcastle

Oyuncular: Rebel Wilson, Angourie Rice, Mary Holland

Bir amigo gösterisinde yaşanan kaza sonucu 20 yıllık komaya giren bir kadın, gözlerini 37 yaşında açar ve lise mezuniyet balosunun kraliçesi olma hayalini gerçekleştirmek ister.

6. Vortex (2021) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Gaspar Noé

Oyuncular: Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz

Ünlü yönetmen Gaspar Noé'nin imzasını taşıyan "Vortex", demansa yakalanan yaşlı bir çiftin son günlerini anlatıyor. Gaspar Noé'nin senaryosunu da yazdığı filmin başrollerinde Dario Argento ve Françoise Lebrun yer alıyor.

7. Frank (2014) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Lenny Abrahamson

Oyuncular: Michael Fassbender, Domhnall Gleeson, Maggie Gyllenhaal, Moira Brooker

Müzik dünyasına adımını atmanın yollarını arayan Jon'un ayağına reddemeyeceği bir fırsat gelir. Sıradışı bir müzik grubunun klavyecisi ekipten ayrılınca Jon onun yerini alır. Grubun solisti Frank'e duyduğu hayranlık ve yaptıkları müziği dünyaya duyurma hevesiyle YouTube kanalından her gün bir video paylaşmaya başlar. Ancak grup üyelerinin bu olaydan haberdar olmasıyla güzel günler geride kalır ve maskelerin ardına gizlenen yaşamlar bir bir su yüzüne çıkmaya başlar. 2014 yapımı, Lenny Abrahamson'ın yönettiği film dram, komedi ve mistik unsurları barındırıyor.

8. Hudutların Kanunu (1966) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Lütfi Akad

Oyuncular: Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş

Başrollerinde Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın yer aldığı Lütfi Ömer Akad klasiği "Hudutların Kanunu", sınırda kaçakçılık yapan Hıdır'ın toprak ağalarıyla askerler arasında sıkışmış hayatını anlatıyor. 1966 yapımı "Hudutların Kanunu", Martin Scorsese'nin önderliğinde kurulan The Film Foundation tarafından özenle restore edilmiş kopyasıyla 19 Mayıs'ta MUBI'de seyirciyle buluşuyor.

9. Carol (2015) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Todd Haynes

Oyuncular: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson

Patricia Highsmith'in "Tuzun Bedeli" adlı romanından uyarlanan bu unutulmaz dönem filmi, melankolik anları ve Cate Blanchett ile Rooney Mara'nın yarattığı sahici karakterlerle, aşk filmleri arasında özel bir yere sahip.

10. Night On Earth, Dünyada Bir Gece (1991) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Jim Jarmusch

Oyuncular: Winona Ryder, Gena Rowlands, Lisanne Falk

Jim Jarmusch'un 1991 yılında çektiği ve beş farklı şehirde beş taksi şoförünün başından geçenleri anlattığı Night on Earth, ülkemizde ilk kez, üstelik yenilenmiş kopyasıyla sinemaseverlerle buluşuyor. Beş taksi, beş şehir ve bir gece... Los Angeles'ta taksiyle evine giderken iş bağlamaya çalışan bir menajer, aradığı yıldızı taksi şoföründe keşfeder... New York'ta palyaçoya benzeyen ve şair gibi konuşan Alman bir taksi şoförü direksiyonu müşterisine bırakır. Paris'te yakışıklı Afrikalı bir adamın taksisine binen kör bir kadın arasında beklemediği bir etkileşim olur... Roma'da arabasına binen rahibe günah çıkarmaya çalışan şoför, müşterisinin ölmek üzere olduğunun farkında bile değildir... Son olarak da Helinski'de duygu yüklü bir insanlık öyküsüyle film hafızalara kazınır.

11. Top Gun: Maverick (2022) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Joseph Kosinski

Oyuncular: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Lewis Pullman, Val Kilmer, Monica Barbaro, Ed Harris, Jon Hamm

1986 yapımı ünlü "Top Gun" filminin 36 yıl sonra gelen devamı "Top Gun: Maverick"in başrolünde yine Tom Cruise yer alıyor. Donanmanın en iyi havacılarından biri olarak otuz yıldan fazla hizmet verdikten sonra, Pete Mitchell ait olduğu yerdedir, cesur bir test pilotu olarak sınırları zorlar ve kendisini yere indirecek rütbeyi almaktan kaçınır.

12. Das Mädchen und die Spinne, Örümcek ve Kız (2021) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: Ramon Zürcher, Silvan Zürcher

Oyuncular: Henriette Confurius, Liliane Amuat, Ursina Lardi

Ramon ve Silvan Zürcher'in birlikte yazıp yönettiği "Das Mädchen und die Spinne (Örümcek ve Kız)", değişim ve geçicilik üzerine şiirsel bir film. Ev arkadaşı olan Lisa ve Mara'nın ayrılık vakti gelmiştir. Lisa taşınmaktadır, Mara ise geride kalır. Kutular yer değiştirip dolaplar yapıldıkça uçurumlar açılmaya başlar ve duygusal bir tren harekete geçer.

13. Tangerine (2015) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Sean Baker

Oyuncular: Kitana Kiki Rodriguez, Mya Taylor, Karren Karagulian

Tek bir günde geçen ve tamamı iPhone ile çekilmiş film, hayat kadını olarak çalışan trans bireyler Sin-Dee ile Alexandra'nın başından geçen bir dizi talihsizliği konu ediyor. İki arkadaş Noel günü çıktıkları yolculukta kaplerini kıran erkek arkadaşı bulmak için çabalar.

14. Aether (2019) – IMDB Puanı 6.2

Yönetmen: Ruken Tekeş

Ruken Tekeş'in Hasankeyf'e 21 günlük ziyaretinin öyküsü, bu kadim bölgeyi hidroelektrik santral nedeniyle sular altında kalmadan önce belgeliyor. Tabiatın doğum-ölüm-yeniden doğuş döngüsü hakkında düşündüren şiirsel bir yolculuk.

15. Aus dem Nichts, Paramparça (2017) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Fatih Akın

Oyuncular: Diane Kruger, Numan Acar, Adam Bousdoukos

Diane Kruger'a Cannes'da En İyi Oyuncu ödülünü kazandıran, Almanya'da geniş yankı bulan bu Fatih Akın filmi, intikam öyküsü kalıplarını kullanarak Almanya'daki göçmenlerin maruz kaldığı ırkçılığı tüm boyutlarıyla gözler önüne seriyor.

16. Kumbara (2020) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: Ferit Karol

Oyuncular: Murat Kılıç, Gülçin Kültür Şahin, Mert Ateş

Ferit Karol'un yönetmeni olduğu, Antalya Altın Portakal Film Festivali ve Boğaziçi Film Festivali'nden çeşitli dallarda birçok ödül alan 'Kumbara', kendi halinde bir aile babası olan Orhan'ın hayatının, arka arkaya ortaya çıkan zorluklarla farklı bir noktaya evrilmesini anlatıyor.

17. Belle and Sebastian: The Adventure Continues (2015) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Christian Duguay

Oyuncular: Felix Bossuet, Tcheky Karyo, Thierry Neuvic

Sebastian, 1945 yılının Eylül ayında iki yıldır görmediği arkadaşı Angelina'yı görmek için sabırsızlanır. Genç kadını Alpler'deki küçük kasabasına götüren uçağın dağlara çakıldığı söylenir fakat Sebastian, Alice'in kurtulduğundan emindir. Sadık dostu olan köpeği Belle ile hayatının en tehlikeli macerasına doğru yola çıkar.

18. After I'm Gone, Mutluluğun Ardından (2016) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Nicolas Cuche

Oyuncular: Alexandra Lamy, Thierry Fremont, Zabou Breitman

Marie-Laure Picat ve Anne Berthod tarafından yazılmış "Le courage d'une mere" kitabından uyarlanan dramada kanser hastası bir kadının, ölümünden sonra çocuklarını bir arada tutmak ve onlara sevgi dolu bir yuva sağlamak için Fransız hükümetine karşı verdiği mücadelenin öyküsü anlatılıyor.

19. Vaniglia e Cioccolato, Vanilya ve Çikolata (2004) – IMDB Puanı 6.2

Yönetmen: Ciro Ippolito

Oyuncular: Maria Grazia Cucinotta, Alessandro Preziosi, Joaquin Cortes

Kocasının aldatmalarından bıkan ve çocuk yetiştirmekten yorgun düşen Penelope, büyükannesinin evinde huzur bulmak için kaçar. Kocası sonunda hislerini anlamaya başladığı sırada o da zengin bir ünlü olan eski sevgilisi Carlos'la karşılaşır.

HBO Max Film Önerileri

Annenizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Güzel Filmler

Michael B. Jordan'ın En İyi Dizi ve Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

1 dakika okunma süresi
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

12 dakika okunma süresi
En İyi Polo Kazak Stilleri
En İyi Polo Kazak Stilleri

En İyi Polo Kazak Stilleri

1 dakika okunma süresi
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

1 dakika okunma süresi
Nisan Ayı Burç Yorumları
Nisan Ayı Burç Yorumları

Nisan Ayı Burç Yorumları

34 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Şubat Ayı Dizi Önerileri
Şubat Ayı Dizi Önerileri

Şubat Ayı Dizi Önerileri

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Şubat Ayı Film Önerileri
Şubat Ayı Film Önerileri

Şubat Ayı Film Önerileri

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Balenciaga'nın Hayat Hikayesi Dizi Oldu
Balenciaga'nın Hayat Hikayesi Dizi Oldu

Balenciaga'nın Hayat Hikayesi Dizi Oldu

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sundance Film Festivali 2024 Kazananları
Sundance Film Festivali 2024 Kazananları

Sundance Film Festivali 2024 Kazananları

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler