Sanat Tarihi Meraklıları İçin En İyi 25 Film

Komediden drama, gerçek olayları konu alan yapımlardan kurgusal içeriklere dek sanat dünyasını ve sanat tarihini konu alan en iyi filmler.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
2 Ocak 2024 Salı 13:04 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
Sanat Tarihini Konu Alan Filmler

Sanat Dünyasında Geçen Filmler:

Sanat eserlerinin ardındaki hikayeleri anlatan, sanatçıların tutkularını ve mücadelelerini sergileyen, kimisi kurgusal kimisi gerçek olaylardan ilham alan ya da doğrudan tarihsel olayları anlatan film ve belgeseller, izleyicileri bir tablonun ya da heykelin ötesine taşıyarak, sanatın zengin evrenine pencere açıyor. İşte, sanat ve sanat tarihi tutkunlarının mutlaka izlemesi gereken filmler...


1. The Square, Kare (2017) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Ruben Östlund

Oyuncular: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West

Komedi ve dram türlerindeki "The Square (Kare)" filminde, Stockholm'deki prestijli bir müzenin baş sanat küratörü, tartışmalı yeni bir sergi düzenlemeye çalışırken kendini hem mesleki hem de kişisel bir krizin içinde bulur.


2. Woman in Gold (2015) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Simon Curtis

Oyuncular: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl

Biyografik bir film olan "Woman in Gold"da, 80 yaşında bir Yahudi mülteci olan Maria Altmann, ailesine ait olduğuna inandığı sanat eserlerini geri almak için Avusturya hükümetini karşısına alır.


3. Séraphine (2008) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Martin Provost

Oyuncular: Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Anne Bennent

Biyografi ve dram türlerindeki "Séraphine" filminde, 1912 yılında Alman koleksiyoner Wilhelm Uhde, yazmak ve Paris yaşamına ara vermek için Senlis'te bir daire kiralar. Ardından 48 yaşındaki temizlikçi kadın Séraphine'i işe alır. Bir süre sonra, yerel eşraftan birinin evinde ahşap üzerine yapılmış küçük bir resim fark eder.


4. The Monuments Men (2014) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: George Clooney

Oyuncular: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray

Komedi ve dram türlerindeki tarihi bir yapım olan "The Monuments Men" filminde, İkinci Dünya Savaşı'nın beklenmedik bir müfrezesi, sanat şaheserlerini Alman hırsızlardan kurtarmak ve sahiplerine iade etmekle görevlendirilir.


5. The Duke (2020) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Roger Michell

Oyuncular: Jim Broadbent, Heather Craney, Stephen Rashbrook

Biyografi, komedi ve suç türlerindeki "The Duke" filminde, 1961 yılında, 60 yaşında bir taksi şoförü olan Kempton Bunton, Goya'nın "Wellington Dükü" portresini Londra'daki Ulusal Galeri'den çalar.


6. The Danish Girl, Danimarkalı Kız (2015) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Tom Hooper

Oyuncular: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard

Biyografi ve dram türlerindeki "The Danish Girl (Danimarkalı Kız)" filmi, Danimarkalı sanatçılar Lili Elbe ve Gerda Wegener'in hayatlarından esinlenen kurgusal bir aşk hikayesi. Lili ve Gerda'nın evlilikleri ve çalışmaları, Lili'nin transseksüel bir sanatçı olarak çığır açan yolculuğunda ilerlerken gelişir.


7. Chihwaseon, Painted Fire (2002) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Im Kwon-taek

Oyuncular: Choi Min-sik, Ahn Sung-ki, Ho-jeong Yu

Biyografi, dram ve tarih türlerindeki "Chihwaseon (Painted Fire)" filminde, 19. yüzyılda Kore'de siyasi ve sosyal huzursuzlukların yaşandığı bir dönemde, görgüsüz ve kendi kendini yetiştirmiş bir ressam, çevresindeki baskıcı dünyanın ortasında doğal yeteneğini keşfeder.


8. Midnight in Paris (2011) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Woody Allen

Oyuncular: Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates

Komedi, fantastik ve romantik türlerindeki "Midnight in Paris" filminde, nişanlısının ailesiyle Paris'e giden nostaljik bir senarist olan Gil, her gün gece yarısı kendini gizemli bir şekilde 1920'lere geri dönerken bulur. Gil, her gece 1920'ler Parisinde, Jean Cocteau, Hemingway ve Gertrude Stein, Picasso, Dali, Bunuel ve diğer Modernistlerle tanışıyor. Toulouse-Lautrec, Degas ve aynı Gauguin'in Montmartre'da ünlü Moulin Rouge'da büyüleyici Belle Epoque'a bir yolculuğa çıkıyoruz.


9. The French Dispatch (2021) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Wes Anderson

Oyuncular: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Bill Muray, Owen Wilson

Komedi, dram ve romantik türlerindeki "The French Dispatch" filminde, kurgusal bir Fransız gazetesindeki hikayelerin bölümlere ayrılmış kısımlarını izliyoruz. İlk bölüm olan "The Concrete Masterpiece", hapsedilmiş ve dengesiz bir ressamın, kötü şöhretli bir sanat simsarı sayesinde kısa sürede sanat dünyasında bir sansasyon haline gelmesini konu alıyor.


10. Le Tatoué, The Tattoo (1968) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Denys de la Patellière

Oyuncular: Jean Gabin, Louis de Funès, Paul Mercey

Komedi türündeki "Le Tatoué (The Tattoo)" filminde, bir sanat simsarı, eski bir askerin sırtında dövme olan bir Modigliani'yi satın almak ister.


11. Da Vinci Code, Da Vinci Şifresi (2006) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Ron Howard

Oyuncular: Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno

Gizem ve gerilim türlerindeki "Da Vinci Code (Da Vinci Şifresi)" filminde, Louvre Müzesi'nde işlenen bir cinayet ve Da Vinci tablolarındaki ipuçları, iki bin yıldır gizli bir cemiyet tarafından korunan ve Hıristiyanlığın temellerini sarsabilecek dini bir gizemin keşfedilmesine yol açar.


12. La Migliore Offerta, The Best Offer (2013) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Giuseppe Tornatore

Oyuncular: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks

Suç, dram ve gizem türlerindeki "La Migliore Offerta (The Best Offer)" filminde, usta bir müzayedecinin, güzel sanatlar koleksiyonu yapan son derece münzevi bir varisi takıntı haline getirmesini anlatıyor.


13. Mona Lisa Smile (2003) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Mike Newell

Oyuncular: Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal, Ginnifer Goodwin, Dominic West

Dram türündeki "Mona Lisa Smile" filminde, özgür düşünceli bir sanat profesörü, 1950'lerin muhafazakar Wellesley kızlarına geleneksel toplumsal rollerini sorgulamayı öğretiyor.


14. Mi Obra Maestra, My Masterpiece (2018) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Gaston Duprat

Oyuncular: Andrea Acatto, Lucas Aranda, Raul Arevalo

Komedi ve dram türlerindeki "Mi Obra Maestra (My Masterpiece)" filminde, vicdansız bir sanat simsarı olan Arturo ve sosyal açıdan beceriksiz bir ressam olan Renzo ile onların uzun zamandır süren arkadaşlıklarını izliyoruz. Bir süredir sıkıntıda olan ve artık her şeyi riske atmak isteyen ikili, kendilerini kurtarmak için uçuk ve gülünç bir plan geliştirir.


15. Factory Girl (2006) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: George Hickenlooper

Oyuncular: Sienna Miller, Guy Pearce, Hayden Christensen

Biyografi ve dram türlerindeki "Factory Girl" filmi, sosyetik Edie Sedgwick'in Andy Warhol ve bir folk şarkıcısıyla ilişkilerine odaklanan yükselişi ve düşüşü üzerine kurulu.


16. The Grand Budapest Hotel (2014) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Wes Anderson

Oyuncular: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Léa Seydoux, Owen Wilson, Tony Revolori

Dağların arasındaki prestijli bir otelin personelinin değerli Rönesans tablosunun peşine düştüğü olay örgüsü, "The Grand Budapest Hotel" filminin listemizdeki eğlenceli yapımlar kotasını doldurmasını sağlıyor.


17. Gauguin: Voyage to Tahiti (2017) – IMDB Puanı 6.0

Yönetmen: Edouard Deluc

Oyuncular: Vincent Cassel, Tuhei Adams, Malik Zidi

Biyografi, dram ve romantik türlerindeki "Gauguin: Voyage to Tahiti" filmi, Fransız Ressam Paul Gauguin'in, Tahiti'de genç bir kadınla yaşadığı ilişkiye odaklanıyor.


18. Velvet Buzzsaw (2019) – IMDB Puanı 5.7

Yönetmen: Dan Gilroy

Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Zawe Ashton

Korku, gizem ve gerilim türlerindeki "Velvet Buzzsaw" filmi, Los Angeles'ın çağdaş sanat ortamını konu alıyor. Büyük paralar kazanan sanatçılar ve mega koleksiyonerler, sanat ticaretle çarpıştığında yüksek bedeller ödüyor.


19. A Gauche en Sortant de L'Ascenseur, Door on the Left as You Leave the Elevator (1988) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Edouard Molinaro

Oyuncular: Pierre Richard, Emmanuelle Béart, Richard Bohringer, Fanny Cottençon

Romantik komedi türündeki "A Gauche en Sortant de L'Ascenseur (Door on the Left as You Leave the Elevator)" filmi, birbirine komşu iki çağdaş sanatçının, kız arkadaşlarıyla bazı sorunlar yaşadıkları ve sonunda kimin kimden nefret ettiğini ve kimin kimi sevdiğini anlayamadıkları eğlenceli bir Fransız komedisi.


20. Arte de Roubar, The Art of Stealing (2008) – IMDB Puanı 6.2

Yönetmen: Leonel Vieira

Oyuncular: Ivo Canelas, Enrique Arce, Flora Martinez, Nicolau Breyner, Soraia Chaves, Magui Mira

Aksiyon, komedi ve suç türlerindeki "Arte de Roubar (The Art of Stealing)" filminde, iki amatör hırsız, Arjantinli bir kontesin terk edilmiş çiftliğinden son derece değerli bir Van Gogh tablosunu çalmak için tutulur.


21. Manifesto (2015) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Julian Rosefeldt

Oyuncular: Cate Blanchett, Erika Bauer, Ruby Bustamante

Dram türündeki "Manifesto" filminde, 2015'te Cate Blanchett, aralarında bir öğretmen, fabrika işçisi, koreograf, punk, haber spikeri, bilim insanı, kuklacı, dul ve evsiz bir adamın bulunduğu 13 karakterin çarpıcı monologlarından oluşan bir dizi olarak farklı modern sanat akımlarının manifestolarını seslendiriyor.


22. Lift, Uçuk Bir İş (2024)

Yönetmen: F. Gary Gray

Oyuncular: Kevin Hart, Gugu Mbatha-Raw, Sam Worthington

Aksiyon, komedi ve suç türlerindeki "Lift (Uçuk Bir İş)" filminde, havalı ve usta bir sanat eseri hırsızı, ekibiyle birlikte imkansız bir soyguna kalkışıp bir uçaktaki yarım milyar dolarlık altını uçuş sırasında çalmayı planlar.


23. The Shape of Things (2003) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Neil LaBute

Oyuncular: Paul Rudd, Rachel Weisz, Gretchen Mol

Komedi, dram ve romantik türlerindeki "The Shape of Things" filminde, sessiz ve mütevazı bir adam, sanat öğrencisi yeni bir kız arkadaşla tanışmasının ardından büyük ölçüde değişmeye başlar ve arkadaşları bu dönüşümden rahatsız olur.


24. Peggy Guggenheim: Art Addict (2015) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Lisa Immordino Vreeland

"Peggy Guggenheim: Art Addict" isimli belgesel, mütevazı bir serveti ve kusursuz zevkini 20. yüzyıl sanatının en önde gelen koleksiyonlarından birine dönüştüren sıra dışı bir sanat hamisinin portresini sunuyor.


25. The Art of Steal (2009) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Don Argott

"The Art of Steal", Dr. Albert C. Barnes'ın 25 milyar dolarlık modern ve post-empresyonist sanat koleksiyonunun kontrolü için verilen mücadeleyi anlatan bir belgesel.


Sanatçılarla İlgili En İyi Film ve Belgeseller

Wes Anderson'ın Yönettiği En İyi Filmler

En İyi Film Oscar'ını Kazanmış Yapımlar

EN ÇOK OKUNANLAR

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi