Düşündüren Filmler; Senaryosuyla Beyin Yakan 15 Film

İnternette “filmin adı” ve “açıklama” kelimeleri bir arada aratıldığında, hangi filmlerin en çok araştırıldığının incelendiği resmi bir araştırma yapıldı. Bu araştırmaya göre 150 filmlik bir “en kafa karıştırıcı filmler” listesi oluşturuldu. İzleyicilere göre en zor anlaşılan ve düşündürücü filmleri inceliyoruz.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
20 Haziran 2022 Pazartesi 18:10 | Son Güncellenme:
22 dakika okunma süresi
Düşündüren Filmler; Senaryosuyla Beyin Yakan 15 Film


"Tenet" (2020)

Christopher Nolan sinemasına aşina olanlar, yönetmenin ismini "en kafa karıştırıcı filmler" listesinde bol bol görmeye şaşırmayacaktır. Nolan'ın yazıp yönettiği "Tenet" filmi, arama motorlarında ayda 70.000 kez "açıklama", "sonunu açıklama" gibi şekillerde araştırılarak listenin ilk sırasına yerleşmeyi başardı.

Görünen o ki "Tenet", sinema tarihindeki en kafa karıştırıcı ve anlaşılamayan film olmayı başardı. Tüm insanlığın hayatta kalması için savaşan bir kahraman, zamanda farklı bir yol izleyen bir uluslararası casusluk dünyasına girer. Filmin başrollerinde John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki ve Kenneth Branagh yer alıyor.


"I'm Thinking of Ending Things" (2020)

Charlie Kaufman'ın "I'm Thinking of Ending Things" filmi, ayda 50.000 kez açıklamaya ulaşmak amacıyla aratılıyor. Iain Reaid'in kitabından yine Charlie Kaufman tarafından senaryoya uyarlanan filmin oyuncu kadrosunda Jessie Buckley, Jesse Plemons, Toni Collette ve David Thewlis gibi sevdiğimiz oyuncular yer alıyor.

Kuşkularla dolu genç bir kadın, yeni erkek arkadaşıyla birlikte ailesinin tenha çiftliğine gider. Burada, kendisi ve kendisi hakkında bildiğini düşündüğü her şeyi sorgulamaya başlar. Bol ödüllü "I'm Thinking of Ending Things", izleyici ve eleştirmenlerin son yıllarda en çok sevdiği filmlerden.


"Shutter Island" (2010)

Martin Scorsese'nin psikolojik gerilim filmi "Shutter Island", ayda 31.000 kez aratılıyor. Aslında büyük bir 'plot twist'e sahip olan ve o anlaşıldığında tamamen çözülebilir bir film gibi görünse de bazı izleyicilerin kafasını hala karıştırıyor gibi görünüyor.

Scorsese'nin sanatsal sinema estetiği sayesinde görsel olarak oldukça başarılı olan "Shutter Island", anlaşılır hale gelse de tekrar tekrar izlenebilecek kadar zevk veren filmlerden. 1954 yılında bir federal ajanın, psikolojik problemleri olan suçluların kapatıldığı bir hastane-hapishanedeki mahkumlardan birinin ortadan kayboluşunu araştırmak için tesisin bulunduğu adaya gelişini anlatıyor. Filmin başrollerinde Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Emily Mortimer, Ben Kingsley ve Michelle Williams gibi isimleri izliyoruz.


"Donnie Darko" (2001)

Richard Kelly imzalı "Donnie Darko", ilginç bir şekilde "Shutter Island" kadar anlaşılamaz bulunmamış olacak ki -ya da belki daha az izlendiği için daha az sayıda izleyicinin kafasını karıştırmış olabilir- ayda 18.000 kez araştırılıyor. Bağımsız bir yapım olan "Donnie Darko", sinema tarihinin en unutulmaz filmlerinden birine dönüşmeyi başardı.

Gerçeklikle oynanan döngüsel zaman anlatımı, bilim kurgu unsurlarıyla kişisel bir hikaye dramasını bir araya getiriyor. Bu nedenle de oldukça kafa karıştırıcı ve düşündürücü olmayı başarıyor. "Donnie Darko"da tuhaf bir kazadan kıl payı kurtulan sorunlu bir genç olan Donnie'nin, tavşan kostümü giymiş bir adamın kendisini bir dizi suç işlemesi için manipüle ettiği hayalleri ile boğuşmasını izliyoruz. Genç Jake Gyllenhaal'un Donnie Darko'yu ve ablası Maggie Gyllenhaal'un Donnie'nin ablası Elizabeth Darko'yu canlandırdığı filmde Patrick Swayze, Holmes Osborne, Daveigh Chase, Mary McDonnell, Arthur Taxier gibi isimler bulunuyor.


"Mulholland Drive" (2001)

Tabii ki izleyen kimsenin şaşırmayacağı, David Lynch'in yazıp yönettiği "Mulholland Drive"ı da en düşündürücü filmler listemizde görüyoruz. "Mulholland Drive"ın hikayesini çözmeye çalışan izleyiciler, ayda 9.700 kez filmi aratıyor.

Biri ünlü bir oyuncu olmak isteyen, diğeri de hayallerine kavuşmuş iki kadının ilişkisini izliyoruz. Los Angeles'taki ünlü Mulholland Drive'da araba kazası yapan kadınlardan biri hafızasını kaybeder ve bilinç ile bilinçaltı arasındaki çizgiler bulanıklaşmaya başlar. Bu da filmi yer yer sürreal ve oldukça düşündürücü bir noktaya taşır. "Mulholland Drive"ın başrollerinde Naomi Watts, Laura Harring ve Justin Theroux'yu görüyoruz.


"Interstellar" (2014)

Listemizdeki bir diğer Christopher Nolan filmi olan "Interstellar", ayda 7.100 bin kez inceleniyor. Nolan zaten sinemasında izleyicilerini zorlamayı, düşündürmeyi ve zihnin derinliklerine girmeyi seviyor. "Interstellar" da benzer yapıda bir film. Bu bilim kurgu filminde bir kaşif ekibi, insanlığın hayatta kalmasını sağlamak için uzayda bir solucan deliğinden geçiyor.

Aile ve sevgiyle ilgili konuları işlediği için kolaylıkla bağ kurabileceğimiz kadar içten bir film olsa da bilimsel konular devreye girdiğinde Nolan, bolca teoriden yararlanarak oldukça düşündürücü bir film üretmeyi başarmış. "Interstellar"ın oyuncuları arasında Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Mackenzie Foy, Ellen Burstyn, John Lithgow, Timothee Chalamet, David Oyelowo ve Wes Bentley yer alıyor.


"Nocturnal Animals" (2016)

Tom Ford'un dramatik gerilimi "Nocturnal Animals"ın açıklama araştırması ayda 6.600 kez yapılıyor. Senaryosu, Austin Wright'ın "Tony and Susan" isimli kitabından Tom Ford tarafından uyarlanarak yazılan filmin yönetmen koltuğunda yine Ford oturuyor. Susan, yıllar önce ayrıldığı yazar eşinden bir kitabının taslağını alır. Eski eşi, kitabı okuyarak kendisine fikir vermesini istediğinde Susan kitabı okumaya başlar ve elinden bırakamaz.

Ancak bu durum hayatını etkilemeye başlar. Filmin oyuncu kadrosunda Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Isla Fisher ve Armie Hammer gibi ünlü isimler bulunuyor. Filmografisine baktığımızda Tom Ford, yönetmen ve senarist olarak çalıştığı projelerde oldukça düşündürücü ve güçlü filmler üretmeyi seviyor gibi görünüyor.


"The Shining" (1980)

Stanley Kubrick imzalı "The Shining" arama motorlarında ayda 6.300 kez araştırılıyor. Tabii ki bu sayısal veriler filmlerin adını yazma oranı değil, "açıklama" kelimesiyle birlikte filmin adının yazılma oranı. Stanley Kubrick'in yönetmenliğini yaptığı "The Shining", kışın bakımını üstlendiği izole bir hotele yerleşen üç kişilik bir ailenin başından geçenleri konu alıyor. Stephen King'in romanından uyarlanan filmin başrollerinde Jack Nicholson, Shelley Duvall ve Danny Lloydyer yer alıyor.

Jack Nicholson'ın ustalıkla canlandırdığı baba karakterinin hoteldeki doğaüstü olayların etkisi altında kalarak ailesi için bir tehdit haline gelmesiyle büyüyen çatışmaları izliyoruz. Korku unsurları, aile içindeki çatışmalar ve karakterlerin hoteldeki kişisel deneyimleriyle sunuluyor.

Filmin tamamlanmasının ardından Stephen King'in filmi sevmemesine karşın; Stanley Kubrick'in incelikle işlediği, izleyici ve eleştirmenler tarafından hayran olunan "The Shining", bugün korku ve gerilim sinemasının en kült filmlerinden biri kabul edilmekte ve birçok yeni yapımda referanslarla filme selam verilmekte. Bununla birlikte belli ki hala muamma olarak görülen özelliklere sahip olacak ki araştırılmaya devam ediliyor.


"Arrival" (2016)

Denis Villeneuve'ün başyapıtlarından biri olarak kabul edilen "Arrival" da ilginç hikaye ve kurgusuyla en kafa karıştırıcı ve düşündürücü filmler listesine girmeyi başardı. "Arrival" ayda 6.000 kez araştırılıyor. Bu filmi tanımlarken "bilim kurgu türüne seviye atlatan" tanımını yaparsak, çoğu izleyici ve eleştirmen bize katılacaktır. Seviye atlatmayan filmleri sevmediğimizden değil, seviye atlatanları unutamadığımızdan...

Denis Villeneuve'ün "Arrival"ı için söyleyebileceğimiz tek şey; filmi çözmek için sonuna dek bekleyin ve sonra yeniden izleyin. Dünyanın farklı bölgelerine aynı anda 12 uzay aracı iner. Ancak uzaylıların amacı anlaşılamaz.

Bir dilbilimci, uzay araçlarından birine gönderilerek uzaylıların dilini ve amaçlarını çözmeye çalışır. Sembolizmle dolu olsa da kesinlikle fazla veya direkt gelmeyen "Arrival"ın başrollerinde Amy Adams, Jeremy Renner ve Forest Whitaker bulunuyor.


"Fight Club" (1999)

David Fincher imzalı film uyarlaması "Fight Club", aslında bu listede olmasına şaşırabileceğimiz yapımlardan olsa da onu da ayda 5.900 kez aratarak -muhtemelen filmdeki büyük 'plot twist'le oluşan kafa karışıklığını- çözmeye çalışıyorlar.

Uyku problemleri yaşayan bir ofis çalışanı ve şeytani bir sabun üreticisi, çok daha fazlasına dönüşen bir yeraltı dövüş kulübü oluşturur. Chuck Palahniuk'ın aynı adlı romanından uyarlanan ve senaryosu Jim Uhls tarafından yazılan "Fight Club"ın başrollerinde Brad Pitt, Edward Norton ve Helena Bonham Carter'ı izliyoruz.


"Predestination" (2014)

Michael ve Peter Spierig kardeşlerin yönettiği bilim kurgu-gerilim filmi "Predestination" da listemizdeki ilginç yapımlardan. Gerçi bu listedeki tüm filmler doğaları gereği ilginç ki düşündürücü ve kafa karıştırıcı olmayı başarıyorlar. "Predestination", ayda 5.900 kez "açıklama" kelimesiyle birlikte aratılıyor.

Zamanda yolculuk yaparak gerçekleşmiş veya gerçekleşecek suçları çözüp, suçluları yakalamakla görevli bir ajan, son görevi için binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olacak bir bombacıyı durdurmalıdır. Gizli görevle barmen olarak çalışan ajan, bardaki bir gazeteciyle sohbet etmeye başlar.

Filmin hikayesi, bu sohbet üzerinden ilerler. Biraz bilim kurgu biraz da polisiye türündeki "Predestination"ın oyuncuları arasında Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor, Madeleine West, Christopher Kirby, Christopher Sommers ve Kuni Hashimoto'yu görüyoruz.


"The Matrix" (1999)

Lana ve Lilly Wachowski kardeşleri ünlendiren "The Matrix" filmi, ayda 5.200 kez araştırılıyor. Senaryosu ve yönetmenliği Wachowski'lere ait olan "The Matrix"in üzerine birçok kitap da yazıldığını düşünürsek felsefenin hala tam olarak çözülememiş olmasına şaşıramayız.

Bilgisayar korsanı Neo, aldığı gizemli bir mesajla zorlu bir yeraltı dünyasına ulaştığında, şok edici gerçeği keşfeder - bildiği hayat, kötü bir siber istihbaratın ayrıntılı bir aldatmacasıdır. Neo'ya iki seçenek verilir; bildiği hayatı bildiği ve anladığı gibi yaşamaya devam etmek ya da illüzyonun altındaki gerçekliğe ulaşıp savaşa katılmak.

Neo, gerçeği seçer ama gerçekler sandığından çok daha acımasızdır. "The Matrix"in oyuncuları arasında Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster, Joe Pantoliano, Marcus Chong, Julian Arahanga, Matt Doran, Belinda McClory ve Anthony Ray Parker yer alıyor.


"Memento" (2000)

Listemizin lideri Christopher Nolan imzalı "Memento" filmi de ayda 4.600 kez aratılıyor. Hikayeyi tam olarak çözebilmek için birkaç kez izlenmesi gereken filmlerden "Memento", kısa süreli hafızasını kaybetmiş bir adamın, karısının katilini bulmaya çalışmasını konu alıyor.

Christopher Nolan'ın yazıp yönettiği "Memento"nun başrollerinde Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joa Pantoliano, Mark Boone Junior yer alıyor. "Memento", travmalarımızın zihnimizi nasıl bir labirente çevirdiğinin en belirgin örneklerinden biri.


"Inception" (2010)

Yine Christopher Nolan tarafından yazılıp yönetilen bir film olarak "Inception", ayda 4.500 kez inceleniyor. Hatırlayanlar vardır; bir zamanlar o kadar çok "rüya" temalı film ve dizi çekiliyordu ki bir noktada bu konuda anlatılabilecek tüm hikayeleri tükettiğimizi düşünüyorduk. Tam da o dönemde Christopher Nolan, "rüya" temasının, bilim kurguyla harmanlandığı ve oldukça orijinal bir şekilde işlendiği, kompleks bir filmle karşımıza çıkarak hepimizi şaşırttı. "Inception" bugün hala güncelliğini koruyor ve bilim kurgu türünde aksiyon ağırlıklı bir gişe filmi çekiyorsanız, bunu başarmak oldukça zordur.

Rüya paylaşımı teknolojisini kullanarak kurumsal sırları çalan Cobb'a, bir fikri, rüyalarına gireceği bir CEO'nun zihnine yerleştirme görevi verilir. Ancak trajik geçmişi, projeyi ve ekibini felakete doğru sürüklemektedir.

En İyi Sinematografi dahil dört dalda Oscar'la taçlanan "Inception"ın oyuncu kadrosunda Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page, Marion Cotillard, Ken Watanabe, Tom Hardy, Dileep Rao, Cillian Murphy ve Michael Caine gibi ünlü isimleri izliyoruz. "Inception", kafa karıştırıcı ve oldukça düşündürücü olabilmesinin yanı sıra hala kesin bir ortak sonuca varamayacağımız, farklı görüşlerle savunulan detaylara sahip.


"2001: A Space Odyssey" (1968)

Her ne kadar listemizin 15. sırasında olsa da aslında bu filmler arasında belki de en kafa karıştırıcı olabilecek "2001: A Space Odyssey", ayda 4.200 kez araştırılarak 1968 yılından beri izleyiciler tarafından çözülmeye çalışılıyor.

En düşündürücü ve kafa karıştırıcı filmler listesinde bilim kurgu türünün yoğunlukta olması oldukça doğal; "2001: A Space Odyssey" de bunlardan biri. Bugün hala türünün en iyi örneklerinden biri olarak gösterilen "2001: A Space Odyssey", muhtemelen ne kadar çok bilim kurgu çekilirse çekilsin, en iyi yaş alan filmlerden biri olmaya devam edecek.

Güneş sistemimizde biri insanlık tarihinden bile önce dünyaya gelen üç monolit keşfedilir. Bunun üstüne dünyanın en gelişmiş akıllı zeka bilgisayarı H.A.L. 9000'ın yardımıyla, monolitlerin izinde Jüpiter'e doğru müthiş bir yolculuğa çıkılır.

Stanley Kubrick'in senaryosunu Arthur C. Clarke'ın "The Sentinel" isimli kısa hikayesinden uyarlayarak yazdığı ve yönettiği "2001: A Space Odyssey", ilk izlendiğinde kafa karıştırıcı gelebilir. Ancak gerçek anlamda bir görsel şov olduğunu söyleyebiliriz. Filmin başrollerini Keir Dullea ve H.A.L.'i seslendiren Douglas Rain üstleniyor.

2000 Öncesi En İyi Bilim Kurgu Filmleri

21. Yüzyılın En İyi Bilim Kurgu Filmleri

Tüm Zamanların En İyi Bilim Kurgu Dizileri

EN ÇOK OKUNANLAR

Stil Önerisi: Saç Bantları
Stil Önerisi: Saç Bantları

Stil Önerisi: Saç Bantları

1 dakika okunma süresi
En İyi Polo Kazak Stilleri
En İyi Polo Kazak Stilleri

En İyi Polo Kazak Stilleri

1 dakika okunma süresi
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

18 dakika okunma süresi
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

1 dakika okunma süresi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Şubat Ayı Dizi Önerileri
Şubat Ayı Dizi Önerileri

Şubat Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

Balenciaga'nın Hayat Hikayesi Dizi Oldu
Balenciaga'nın Hayat Hikayesi Dizi Oldu

Balenciaga'nın Hayat Hikayesi Dizi Oldu

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler