En İyi 15 Vampir Dizi ve Filmi

Gizem ve fantastiğin buluştuğu, gotik ruhuyla seyirciyi içine çeken en iyi vampir dizi ve filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
28 Temmuz 2022 Perşembe 18:29 | Son Güncellenme:
27 dakika okunma süresi
Vampir Dizi ve Filmlerini Sevenler İçin Öneriler

En Ünlü Vampir Dizi ve Filmleri

Vampirler, popüler kültürün en sevilen fantastik yaratıklarından biri. Kanla beslenen, güçlü ve ölümsüz olduklarına inanılan bu yaratıklar, uzun yıllardır edebiyatta, sinemada ve televizyonda yer alıyor. Vampir mitinin etkileyici özellikleri, macera dolu hikayeleri ve romantik yönleri, insanların hayal gücünü yakalamayı başarıyor. Vampir dizi ve filmlerinin tarihini, en ünlü örneklerini, vampirlerin popüler kültürdeki yeri ve vampir mitolojisinin arkasındaki gerçekleri keşfediyoruz.

1.Bram Stoker's Dracula (1992) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Oyuncular: Gary Oldman, Winona Ryder, Keanu Reeves, Anthony Hopkins, Sadie Frost, Monica Bellucci, Cary Elwes

Francis Ford Coppola'nın "Bram Stoker's Dracula"sını listemizin ilk sırasına yerleştiren, filmin vampir temasını işleyen en ünlü yapımlardan biri olması. Bu ününün nedeniyse muhtemelen görkemli renkler, ürkütücü ışık-gölge oyunları ve göz alıcı görseller... Tabii olağanüstü performanslar ve neredeyse kusursuz yönetmenliği de saymazsak haksızlık etmiş oluruz. Vampir Kont Drakula'nın, avukatı Jonathan Harker'ın nişanlısı Mina Murray'i baştan çıkarmak ve kendisine yeni avlarla birlikte yepyeni bir hayat kurmak için İngiltere'ye gelişini izliyoruz. Film, sminden de anlaşılacağı gibi Bram Stoker'ın "Dracula" romanından uyarlanıyor. Gary Oldman'in Dracula karakterine getirdiği yorumu ayrıca takdir etmek gerek. Kostümlerden seslere, renk kullanımından hikayeye, filmin tüm unsurları seyircide bitmek bilmeyen bir gerginlik ve tehdit duygusu yaratmak için titizlikle uygulanmış. Tüm bunları göz önünde bulundurursak, "Bram Stoker's Dracula" filminin yalnızca en iyi vampir temalı yapımlardan biri değil, aynı zamanda da en iyi yaş alan işlerden biri olduğunu da söylemek gerek.

2.Buffy the Vampire Slayer (1997-2003) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Joss Whedon

Oyuncular: Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan, Nicholas Brendon, Anthony Head, James Marsters, Emma Caulfield Ford, Michelle Trachtenberg

Hiçbir vampir dizi ve film listesi, "Buffy the Vampire Slayer" olmadan tamamlanmış sayılamaz. Kaderinde bir avcı olmak olan Buffy Summers, ölümlü dünyayı kurtarmak için başta vampirler olmak üzere iblisler ve diğer şeytani yaratıkları öldürmek zorundadır. Yedi sezon boyunca Buffy ve arkadaşlarının, çeşitli maceralar yaşayarak kötülükleri yenmeye çalışmasını izleriz. Dışarıdan bakıldığında liseli bir kızın vampir avcılığına geçişi gibi görünen bir dizi de olsa, Joss Wheedon'ın yaratımıyla çok daha olgun bir yapım izliyoruz. Bir yandan eğlenceli bir gençlik dizisiyken, zaman zaman da oldukça psikolojik veya karanlık yönlere gitmekten çekinmiyor. Karakterlerin değişimi ve dönüşümleri ne kadar etkileyici de olsa, çekimler de bir o kadar başarılı. Film dilini oldukça güçlü bir şekilde kullanan dizi, sinema tarihine yeni çekim açıları ve anlatımlar bile kazandırdı.

3.What We Do in the Shadows (2014) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Jemaine Clement, Taika Waititi

Oyuncular: Jemaine Clement, Taika Waititi, Cori Gonzalez-Macuer, Jonny Brugh, Stu Rutherford, Ben Fransham, Jackie van Beek

"What We Do in the Shadows", listemizdeki en komedi ağırlıklı vampir yapımı olabilir. Türün daha çok korku ve gerilim ağırlıklı ilerlediği yapımlara alışık olanlar için vampir film ve dizilerine getirilmiş yeni bir soluk. Viago, Deacon ve Vladislav, kira ödemek, ev işlerine ayak uydurmak, gece kulüplerine girmeye çalışmak ve ev arkadaşı problemlerinin üstesinden gelmek gibi modern yaşamın sıradan yönleriyle mücadele eden vampirlerdir. Biraz uçuk kaçık bir film olsa da bu fantastik yaratıklarla nasıl bu kadar kolaylıkla bağ kurup, aynı dertlerden muzdarip olduğunuza inanamayacaksınız. Jemaine Clement ve Taika Waititi'nin birlikte yazıp yönettiği film, pek çok festivalden ödül ve adaylık aldı. Filmi çok beğenip "Keşke dizisi de olsaydı da uzun soluklu bir deneyim yaşasaydık" diyenler için Jemain Clement'in yaratıcılığını üstlendiği aynı isimli, 2019'da başlayan ve hala devam eden diziyi de öneririz.

4.The Hunger (1983) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Tony Scott

Oyuncular: Catherin Deneuve, David Bowie, Susan Sarandon

1997 yılında Türkiye'den SIYAD'da En İyi Yabancı Film adaylığı alan "The Hunger", türün klasikleşmiş örneklerinden biri. 80'lerin dikkat çekici renk paletleriyle bezenmiş bu vahşi ve kanlı yapım, sevgilisinin ölümünü atlatamamış bir vampirin, bir doktoru baştan çıkarmaya çalışmasını anlatıyor. Catherin Deneuve, David Bowie ve Susan Sarandon gibi üç harika oyuncuyu bir araya getiren "The Hunger"ın yönetmen koltuğunda ise Tony Scott oturuyor.

5.Only Lovers Left Alive (2013) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Jim Jarmusch

Oyuncular: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt, Anton Yelchin, Jeffrey Wright

Modern sinemanın en sevilen auteur yönetmenlerinden Jim Jarmusch, kimsenin beklemediği bir vampir filmiyle ortaya çıktı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Jarmusch bu fantastik türü, olabilecek en retro ve doğaüstülükten uzak bir şekilde ele alıyor. Böylece esprili, hafif ve vampir olmanın inanılmazlığından ziyade sıradanlığına odaklanan bir film ortaya çıkıyor. "Only Lovers Left Alive"da depresif bir müzisyen, sevgilisiyle tekrar bir araya geliyor. Birkaç yüzyıl süren aşkları, kontrol edilemeyen küçük kız kardeşinin gelişiyle kesintiye uğruyor.

6.Interview with the Vampire (1994) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Neil Jordan

Oyuncular: Brad Pitt, Tom Cruise, Kirsten Dunst, Antonio Banderas, Christian Slater, Thandiwe Newton

"Interview with the Vampire"da üç başrol Brad Pitt, Tom Cruise ve çocuk yaştaki Kirsten Dunst'ın her birinin performansı büyük övgülerle takdir edildi. Özellikle Lestat karakteri için seçilen Tom Cruise, film vizyona girmeden önce bolca negatif tepkiyle karşılaşsa da yayınlandıktan sonra bu Victoryen tarzdaki fantastik filmle ne kadar uyum sağladığı konusunda takdir edildi. Anne Rice'ın romanından yine Rice tarafından senaryoya uyarlanan filmde bir vampirin, olduğu kişiye nasıl dönüştüğünü anlattığı röportajıyla birlikte, epik hayat hikayesini, yalnızlığını ve açlığını izliyoruz. Hikaye anlatıcımız ve ana karakterimiz Brad Pitt'in canlandırdığı Louis karakteri olsa da Tom Cruise ve Kirsten Dunst'ın hem performanslarıyla hem de canlandırdıkları Lestat ve Claudia karakterlerinin ilgi çekiciliğiyle Pitt'ten rol çaldığını söylersek muhtemelen çoğu izleyici bize hak verecektir.

7.True Blood (2008-2014) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Alan Ball

Oyuncular: Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Carrie Preston, Rutina Wesley, Alexander Skarsgard, Deborah Ann Woll

Sıradan bir hayatı olan insanların başına gelen sıra dışı olayları izlemenin ayrı bir zevki var. "True Blood"da da bir garson olan Sookie'nin, bir vampir olan Bill ile tanışıp ona aşık oluşunu ve Bill'in doğaüstü dünyasına girişini takip ediyoruz. Alışık olduğumuz vampir dizi ve filmlerinden farklı olarak; "True Blood"ın evreninde vampirler, dünya tarafından biliniyor, hatta içmeleri için sentetik kan bile üretilip marketlerde satılıyor. Bununla birlikte toplumdaki her kesim tarafından da kabullenilmiş değiller. Bu sayede dizi, siyasi metaforlara da yer verebiliyor. İlgi çekici karakterler, gizem ve korku unsurları ile oldukça sevilen ve Emmy Ödülü de kazanan "True Blood"ın yetişkinlere yönelik bir dizi olduğunu da hatırlatmak gerek. Yani aynı dönemde yayınlanan "The Vampire Diaries" gibi bir dizi izleme beklentisiyle başlamak istemeyebilirsiniz.

8.Thirst (2009) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Park Chan-wook

Oyuncular: Song Kang-ho, Kim Ok-bin, Hee-jin Choi, Seo Dong-soo, Hwa-ryong Lee, Ra Mi-ran, In-hwan Park, Eriq Ebouaney

Güney Kore'nin sevilen yönetmenlerinden Park Chan-wook imzalı "Thirst" filminde başarısız bir deney sonucu bir rahip, vampire dönüşerek "günah" ile tanışıyor. Park-Chan wook'un stiline aşina olanlar yönetmenin şiddet sahneleri söz konusu olduğunda elini hiç de korkak alıştırmadığını bilir. Üstelik şiddet unsurlarını, bir vampir filminden daha iyi ne taşıyabilir ki? Beklenmedik kurgu oyunları, karakterler arası ilişkinin gerginliği, giderek korkunçlaşan ve rahatsız edici bir film ile "Thirst", hem korku hem de vampir sineması sevenleri tatmin edecek bir yapım. Filmin, temeline yerleştirdiği hicivsel yapısını da eklersek, mutlaka izlenmesi gereken işlerden olduğunu söyleyebiliriz. Emile Zola'nın "Thérièse Raquin" kitabından esinlenilen filmin başrollerinde Song Kang-ho ve Kim Ok-bin'i izliyoruz.

9.Let the Right One In (2008) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Tomas Alfredson

Oyuncular: Kare Hedebrant, Lina Leandersson

Korku filmlerinde görmekten en rahatsız olduğunuz karakterler küçük çocuklarsa, bir de vampire dönüşmüş küçük çocukları izleyerek korkmayı deneyin. Çok beğenilerek ABD'de de uyarlanan, Tomas Alfredson imzalı İsveç filmi "Let the Right One In", karanlığı soğuk ve karla buluşturuyor. Göz ardı edilen ve zorbalığa uğrayan bir çocuk olan Oskar, sevgi ve intikamı güzel ama tuhaf bir kız olan Eli aracılığıyla buluyor. Genç başrollerimiz Kare Hedebrant ve Lina Leandersson'ın performansları sayesinde, filmin ürkütücü atmosferi daha da içimize işliyor. Yönetmenin, boşlukları doldurmayı seyircinin hayal gücüne bıraktığı film, vampirliğin ve insanlığın doğası hakkında bize düşündürücü sorular sorduruyor. Matt Reeves imzalı 2010 yapımı uyarlama da orijinalinin izinden gitmek konusunda başarılı bir işe imza atsa da Alfredson'ın sunduğu titiz gerginliğin ve korkutucu beklentinin ayrı bir tadı olduğunu söylemek gerek.

10.A Girl Walks Home Alone at Night (2014) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Ana Lily Amirpour

Oyuncular: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh, Mozhan Marno ve Dominic Rains

Güney Kore ve İsveç'in ardından sırada İran var. Vampir miti, her ne kadar Amerikalıların domine ettiği bir tür gibi görünse de uluslararası sinemanın da bu konuda söyleyecek oldukça güçlü sözleri var. Pek çok festivalde bolca ödül ve adaylık toplamış olan, Ana Lily Amirpour'un yazıp yönettiği "A Girl Walks Home Alone at Night" filmi, İran'ın ölüm ve yalnızlık kokan hayalet kasabası Bad City'de geçiyor. Kasaba halkı, yalnız bir vampir tarafından takip edildiklerinden bihaber normal hayatlarına devam etmeye çalışıyor. Erkek egemen bir türe feminist bir bakış sunan "A Girl Walks Home Alone at Night", İran'ın da ilk ve şimdilik tek vampir filmi olma özelliği taşıyor.

11.Dark Shadows (1966-1971) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Dan Curtis

Oyuncular: Jonathan Frid, Grayson Hall, Alexandra Isles, Nancy Barrett, Joan Bennett

Dan Curtis'in yaratıcılığını üstlendiği, 1960'ların bu gotik pemde dizisi, muhtemelen daha önce izlediğiniz hiçbir diziye benzemiyor. Ama merak etmeyin, bu iyi bir farklılık. Maine'de yaşayan zengin Collins Ailesi, garip olaylar yüzünden eziyet çekmektedir. 200 yıldır hapsolduğu tabuttan kaçıp, ailesinin Maine'deki malikanesine dönen bir vampir, bu garip olayların baş nedeni. Tim Burton, 2012 yılında "Dark Shadows"un aynı isimli bir film uyarlamasını çekti. Filmin kadrosunda her ne kadar Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Eva Green ve Helena Bonham Carter gibi başarılı oyuncular da olsa, orijinal dizinin çok daha cezbedici bir işlenişi olduğunu kabul etmek gerek.

12.Byzantium (2012) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Neil Jordan

Oyuncular: Saoirse Ronan, Gemma Arterton, Sam Riley, Caleb Landry Jones

Neil Jordan'ın adı daha çok "Interview with the Vampire" filmiyle de anılsa, radar altı kalmış bir diğer vampir filmi "Byzantium"a da mutlaka şans vermek gerek. Görsel olarak yine göz alıcı bir işe imza atan yönetmen, bir kez daha vampirlerin tüyler ürpertici dünyasında çarpık bir aile hikayesi anlatıyor. Jordan'ın vampir temasıyla aile hikayelerini birleştirmeyi sevdiği aşikar. Moira Buffini'nin senaryosunu yazdığı filmde oyuncular yine titizlikle seçilmiş olacak ki güçlü performanslar izliyoruz. Bir sahil kasabasının sakinleri, bu yerel tatil bölgesine yerleşen iki gizemli kadının sırrını, ölümcül sonuçlarla öğrenirler.

13.30 Days of Night (2007) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: David Slade

Oyuncular: Josh Hartnett, Melissa George, Danny Huston, Ben Foster, Mark Boone Junior, Mark Rendall, Amber Sainsbury

Neden bilinmez; kar, soğuk ve vampir temalarının birbiriyle muazzam bir uyumu var. En azından, korku unsurunu güçlendirmek için paha biçilmez bir evlilik sunuyorlar. Bunun nedeni; belki soğuk ve karla birlikte gelen ıssızlık ve yalnızlık hissi, belki de doğal bir unsur olarak eklenen karanlık. "30 Days of Night"ta da küçük bir Alaska kasabasında, her sene olduğu gibi otuz günlük karanlık sürecine hazırlanan halkın başından geçen vahşi olayları izliyoruz. Kan emici bir grup vampir, bu uzun karanlıktan yararlanarak kasabaya saldırıp, kendilerine ziyafet çekmeye karar veriyor. David Slade'in yönettiği "30 Days of Night"ın listemizdeki en aksiyonlu film olduğunu da ekleyerek, aksiyon-korku ve vampir dizi/filmlerini sevenlerin büyük bir keyifle izleyebileceğini söyleyebiliriz.

14.Preacher (2016-2018) – IMDB Puanı 7.9

Yaratıcı: Sam Catlin, Evan Goldberg, Seth Rogen

Oyuncular: Dominic Cooper, Joe Gilgun, Ruth Negga, Ian Colletti, Graham McTavish

Sam Catlin, Evan Goldberg ve Seth Rogen'ın yaratıcılığını üstlendiği "Preacher" dizisi, her ne kadar listemizdeki en ünlü vampir dizisi olmasa da kendine ait güçlü bir hayran kitlesine sahip. Garth Ennis'in aynı adlı çizgi romanından uyarlanan "Preacher"da bir iblis ile bir meleğin yavrusu, kendisine beden olarak inancını yitirmiş Tekaslı alkolik bir vaizinkini seçer. Böylece doğaüstü olaylar Jessie ve arkadaşlarının peşini bırakmaz.

15.Nosferatu (1922) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: F.W. Murnau

Oyuncular: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder

Vampir dizi ve filmleri listemizi, sinema tarihinin ilk vampir temalı filmiyle sonlandırmak istedik. Bu türün bilinen ilk örneği olan "Nosferatu", bugün hala en iyi vampir filmlerinden biri olarak görülüyor. Zamanında "Dracula"nın yazarı Bram Stoker'ın mirasçıları tarafından "Dracula"dan çalınmakla suçlanarak, tüm kopyalarının yok edilmesi için dava açılmış olsa da film, 2022 yılında 100. yaşını kutlamayı başardı. Konusuna baktığımızda "Nosferatu", gerçekten de "Dracula" romanının izinsiz bir uyarlaması da olsa sinema tarihinde önemli bir yeri olması nedeniyle hayatta kalmayı başarması sevindirici. F.W. Murnau'nun yönettiği "Nosferatu"da Transilvanya'daki Vampir Kont Orlok, emlakçısı Hutter'ın karısını saplantı haline getirir. Orlok'u canlandıran Max Schreck, bu sessiz filmde vampir türünün en ürkütücü performanslarından birine imza atmayı başarıyor. Murnau'nun Alman Dışavurumculuğu merceğinden ele aldığı hikaye, gölgelerle dolu zengin bir atmosfer ve çekim açılarıyla bir araya gelerek sinema tarihinin en ikonik karelerinden bazılarını oluşturuyor.


Tüm Zamanların En Korkutucu Film ve Dizi Önerileri

En İyi Psikolojik Gerilim Filmleri

"Game of Thrones"un Tahtına Oturabilecek Fantastik Diziler

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Seyahat Rehberi: Sakız Adası
Seyahat Rehberi: Sakız Adası

Seyahat Rehberi: Sakız Adası

9 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Taylor Swift Hakkında Merak Edilenler
Taylor Swift Hakkında Merak Edilenler

Taylor Swift Hakkında Merak Edilenler

22 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

Şubat Ayı Dizi Önerileri
Şubat Ayı Dizi Önerileri

Şubat Ayı Dizi Önerileri

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları