Nisan 2023 Sergi Ajandası

Nisan 2023'ü sanatla iç içe geçirmek isteyenler için gezilebilecek sergiler.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
31 Mart 2023 Cuma 16:23 | Son Güncellenme:
24 dakika okunma süresi
Nisan Ayı Sergi Ajandası

Nisan 2023 Sergileri

Arda Asena'nın "Karmaşanın İçinde Olasılıklar Oluşturabilmek" Sergisi

(Ka, 1 Nisan – 14 Mayıs)

Arda Asena, günümüzde yaşanan sosyo-politik belirsizliklerin etkisi altında bireysel ifade ve özgürlük sorunlarını ele aldığı kişisel sergisi "Karmaşanın İçinde Olasılıklar Oluşturabilmek" ile Ankara'daki görsel kültür ve sanatsal düşünce mekanı Ka'da izleyicilerle buluşuyor. Sergi, baskıların arttığı bir dönemde kişisel ifade biçimlerinin zorlaştığı ortamlarda nasıl bir strateji izleyebileceğimize dair cevaplar ararken, içsel manzaralarımızı sorgulamaya ve aynı anda olasılıklar yaratmaya odaklanıyor. İzleyicileri, kendilerini sorgulamaya ve karmaşanın içinde olasılıklar oluşturmanın yollarını aramaya davet ediyor.

Adres: Cinnah Cad. 1/B Çankaya, Ankara

Telefon: 0312 465 01 25


Arda Diben'in "İmara Açık" Sergisi

(C.A.M. Galeri, 8 Nisan – 13 Mayıs)

Arda Diben, "İmara Açık" isimli sergisinde zamanın şehirleşmesine, kontrolsüz büyümesine, çarpık kentleşmesine, boşluk bırakmamasına, yeşilsiz büyüyen nesillere, betonların arasında yalnızlaşan insanlara ve bu hızlı ritimde kaybolmamıza, git gide bu düzeni sorgulamayan bir şekilde hayatlarımıza devam etmemize distopik bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Arda Diben'in "İmara Açık" sergisi, 8 Nisan – 13 Mayıs 2023 tarihinde C.A.M. Galeri'de görülebilir.

Adres: Firuzağa, Çukurcuma Cad. 38/A, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 245 79 75


Bilal Hakan Karakaya'nın "Görünmez Kentler" Sergisi

(Anna Laudel Istanbul 21 Mayıs'a kadar)

Bilal Hakan Karakaya'nın "Görünmez Kentler" isimli kişisel sergisinde, geleneksel döküm tekniğini kullanarak ortaya çıkardığı güncel tasarımlar yer alıyor. Italo Calvino'nun aynı adlı romanından esinlenen Bilal Karakaya, çoğunlukla insanı merkezine alan işlerinden farklı olarak ''Görünmez Kentler" sergisinde tarihi anıtlar gibi yükselen mega yapılara ve metropol hayatına odaklanıyor. Bilal Hakan Karakaya'nın "Görünmez Kentler" sergisi, 21 Mayıs'a kadar Anna Laudel Istanbul'da ziyaret edilebilir.

Adres: Gümüşsuyu, Kazancı Yokuşu, No:45 D:49A, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 243 32 57


Burcu Gökçek'in "Prolog" Sergisi

(Ferda Art Platform, 7 Nisan – 6 Mayıs)

Burcu Gökçek'in "Prolog" isimli solo sergisi, 2000'lerden beri video, performans, kolaj ve resim tekniklerini kullanarak birbiri içinde akışkan sınırları olan diziler gerçekleştiren sanatçının, çalışmalarındaki kapalı söylemi ifade ediyor. İster soyut, ister semi-figüratif, isterse kavramsal olsun Burcu'nun araştırmalarında günümüzün politik, ekonomik, sosyal ve psikolojik koşulları altında kendine bir duruş noktası arayan bireyler ön plana çıkıyor. Burcu Gökçek'in "Prolog" sergisi, 7 Nisan – 6 Mayıs 2023 tarihlerinde Ferda Art Platform'da izleyicilerle buluşuyor.

Adres: Maçka Cad. Ralli Apt. 37/7 K:5 Teşvikiye, Şişli, İstanbul


Çağla Ulusoy'un "SANDYMANSIONAL" Sergisi

(Dirimart Pera, 30 Nisan'a kadar)

Çağla Ulusoy'un sergisi "SANDYMANSIONAL", sanatçının akrilik, yağlı boya ve kum kullanarak yaptığı üç boyutlu resimleri sunuyor. Ulusoy, sayısız kültürün öğelerini bir araya getirdiği eserlerinde sınırları aşarken, kapsadığı yabancı unsurları, tarihleri ve gelenekleri kucaklıyor. Malzemelerindeki çeşitlilik de buna bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Eşsiz görsel dili ve perspektifin tekinsiz bir etki yaratacak şekilde artırıldığı eserleri ile Çağla Ulusoy'un "SANDYMANSIONAL" sergisi, 30 Nisan'a kadar Dirimart Pera'da görülebilir.

Adres: Evliya Çelebi, Meşrutiyet Cad. No:99, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 232 66 66


Derya Geylani'nin "Baharı Beklerken, Hislerimi Bulutlara Sakladım" Sergisi

(Pg Art Gallery, 6 Mayıs'a kadar)

Derya Ceylani, "Baharı Beklerken, Hislerimi Bulutlara Sakladım" adlı solo serigisinde her bir eser ile hislerini tarif ediyor. Yaşam ile ölüm arasında geçen zaman, gece ile gündüz arasında geçen zaman ve çok daha fazlasıyla neşe, yaşam, aydınlık ve doğumu aktarıyor. Derya Ceylani'nin "Baharı Beklerken, Hislerimi Bulutlara Sakladım" isimli sola sergisine Pg Art Gallery, 1 Nisan – 6 Mayıs 2023 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Adres: Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi, 6. Sokak, 2. Kısım A Kapısı, Üst Kat, No:171, Sarıyer, İstanbul

Telefon: 0212 252 80 00

Fotoğraf: Zeynep Fırat

Ekin Saçlıoğlu'nun "Parçalı" Sergisi

(artSümer, 6 Mayıs'a kadar)

Ekin Saçlıoğlu'ın "Parçalı" isimli sergisi, sanatçının resim, heykel, desen, yerleştirme gibi farklı disiplinlerde, zengin bir malzeme çeşitliliği ile ürettiği çok çeşitli eserlere yer veriyor. Kelime anlamıyla; bir bütünden ayrılan, artakalan veya bir araya geldiğinde bütünü oluşturan şeylerin her birini temsil eden "parça" kelimesi, Ekin Saçlıoğlu'nun yeni sergisindeki çalışmalarında farklı okumalara geçit veriyor. Kelime, hızla akan zaman içinde bireyin kendisini bütünde konumlandırmakta güçlük çekmesini temsilen çalışmalarda karşılığını buluyor. Ekin Saçlıoğlu'nun "Parçalı" sergisi, 6 Mayıs'a kadar artSümer'de görülebilir.

Adres: İstiklal Mahallesi, Piyalepaşa Bulvarı, Baruthane Deresi Sokak, No:32/A, Beyoğlu, İstanbul


Esra Özdoğan'ın "Şüpheci Thomas" Sergisi

(Galeri Nev İstanbul, 14 Nisan – 13 Mayıs)

Adını kutsal metinlerdeki Havari Thomas konusunun Caravaggio temsilinden alan "Şüpheci Thomas" sergisi, Esra Özdoğan'ın son iki yılda oluşturduğu fotoğraf serisi ile gerçekliğe dair bir sorgu projesi olarak izleyiciye tekinsiz, kurgusal ve karanlık bir şüphe dünyasının temsillerini sunmayı amaçlıyor. Yaşadığımız dünyanın gerçeğine hangi medyumlarla vakıf olabiliyoruz? Hakikat nedir? Gördüklerimize ne kadar inanabiliyoruz? Caravaggio'nun en bilinen tablolarından Şüpheci Thomas'ta Havari Thomas, İsa'nın çarmıh yaralarına yalnızca bakarak değil, onlara dokunarak efendisinin dirilişini kabullenir. Thomas'ın şüpheciliği dünyanın neredeyse bir hikayeye dönüştüğü günümüzde baki kalırken, sergideki fotoğrafların da dayanağını oluşturuyor. Esra Özdoğan'ın "Şüpheci Thomas" sergisi, 14 Nisan-13 Mayıs 2023 tarihleri arasında Galeri Nev İstanbul'da gerçekleşiyor.

Adres: Mısır Apt. İstiklal Cad. No:163 Kat:4, Beyoğlu, Taksim, İstanbul

Telefon: 0212 252 15 25


"Gerçek Miydi Yaşananlar?" Karma Sergisi

(BE Contemporary, 8 Nisan – 21 Mayıs)

"Gerçek Miydi Yaşananlar?" isimli sergi, genç sanatçılar Ahmet Soydemir, Can İncekara, Etem Şahin, Ezgi Yakın, Melis Cantürk ve Tuğçe Akay'ın eserlerini bir araya getiriyor. Sergi, yaşananların eş zamanlı olarak yayınlandığı ve belgelendiği ve bir o kadar da manipüle edildiği bu çağda insanın gerçeklik algısı ile hafıza arasındaki etkileşimi ele alıyor. "Gerçek Miydi Yaşananlar?", bir tarafta kişisel tarih ile kolektif hafızanın ortak nesnelerini içerirken, diğer yandan hayal gücüyle yaratılan sahneler sunuyor. "Gerçek Miydi Yaşananlar?" karma sergisi, 8 Nisan-21 Mayıs 2023 tarihlerinde BE Contemporary'de izleyiciyle buluşuyor.

Adres: Yenice Mah. Park Sk. No:8/2 Urla, İzmir

Telefon: 0232 754 21 95


Lara Ögel'in "Üzerimdeki Yıldızlı Gökyüzü ve İçimdeki" Sergisi

(Galerist, 7 Nisan – 20 Mayıs)

Lara Ögel'in Galerist'teki ilk kişisel sergisi "Üzerimdeki Yıldızlı Gökyüzü ve İçimdeki", 7 Nisan ile 20 Mayıs 2023 tarihleri arasında Naz Cuguoğlu küratörlüğünde gerçekleşiyor. Sergi, sanatçının kozmosa, simyaya, mantarlara ve diğer tüm akışkan anlatımlara duyduğu ilgi ve hayranlıktan besleniyor. Araştırmaları esnasında karşısına çıkan ve Lara Ögel'e musallat olan serginin başlığı, onun Immanuel Kant'ın mezar taşından devşirdiği bir alıntı. Lara Ögel'in eserleri, "Üzerimdeki Yıldızlı Gökyüzü ve İçimdeki" sergisini takiben, 1 - 10 Haziran 2023 tarihleri arasında Galerist iş birliği ile Bilsart'ta izleyiciyle buluşuyor.

Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cad. No:1 Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 252 18 96


Nilüfer Topal'ın "Düşler Alemi" Sergisi

(Trump Art Gallery, 30 Nisan'a kadar)

Sembolik anlatım dilin benimseyen sanatçı Nilüfer Topal'ın "Düşler Alemi" isimli sergisinin küratörlüğünü Kenan Bahadır Derre üstleniyor. Bilinçdışının derinliklerine gönderilmiş, ne olduğu bilinmeyen en ufak bir şeyin bile bizi rahatsız etme ve uykusuz bırakma potansiyelinin olduğunu söyleyen sanatçı Nilüfer Topal, "Düşler Alemi" olarak ortaya çıkan seride, izleyicinin kendi tecrübesinin ve dünyasının yol ve yöntemleri içerisinde, katmanları açarak bağ kurması için imgeler yaratmayı amaçlıyor. Nilüfer Topal'ın "Düşler Alemi" sergisi, 30 Nisan'a kadar Trump Art Gallery'de görülebilir.

Adres: Trump Alışveriş Merkezi, B2 Katı, Mecidiyeköy Yolu Cad. No:12, Mecidiyeköy, İstanbul


Semih Zeki'nin "Dip Dalgası" Sergisi

(Vision Art Platform, 30 Nisan'a kadar)

Semih Zeki'nin yeni kişisel sergisi "Dip Dalgası", Sinan Eren Erk küratörlüğünde izleyiciyle buluşuyor. Dip Dalgası, Semih Zeki'nin son dönem işleri üzerinden yaşamlarımızdaki büyük kırılma anlarını ve ardından giderek daha da şiddetlenen değişimleri resim, baskı ve heykel gibi farklı tekniklerdeki eserler üzerinden anlatıyor. Sanatçının kent meselelerine, metropollerin değişen sosyo-kültürel yapılarının psikolojik uzantılarına, oluş halindeki bireyin kendiyle olan etik mücadelesine odaklandığı bir sürecin sonunda ortaya çıkan eserlerden oluşan sergi, içinde yaşadığımız çağın sarsıntılarını, zihnin ve hayatın derinlerindeki kırılma anlarının izini sürerek sanatçının perspektifinden izleyiciye sunuyor. Semih Zeki'nin son dönem işlerinden oluşan "Dip Dalgası" isimli kişisel sergisi, 30 Nisan'a kadar Vision Art Platform'un giriş ve birinci katında ziyaret edilebilir.

Adres: Akaretler, Vişnezade Mah. Süleyman Seba Cad. No:35, Beşiktaş, İstanbul


Serdar Acar'ın "Bir Yaz Gecesi Rüyası" Sergisi

(PiArtworks İstanbul, 20 Mayıs'a kadar)

Serdar Acar, çalışmalarında günümüz insanlarının yalnızlığına ve bu yalnızlık içerisinde bizlere mümkün kılınan var olma biçimlerine odaklanmakta ve birey için alternatif varoluş̧ alanları yaratıyor. Bunu yaparken, gerçeküstücü pastoral bir alternatif gerçeklik alanı içerisine konumlandırdığı figürleri ve imgeleriyle; yalın, son derece çabasız ve kendi deyimiyle "Arafta kalmış (büyümek ve büyüyememek) bir çocuğa aitmişçesine" oluşturduğu kompozisyonlarıyla izleyiciye, yüzey üzerindeki hikayeye kendi kurgu ve yorumlarını katabilecekleri boşluklar ve devamlılıklar bırakmaktadır. Serdar Acar'ın PiArtworks'teki ilk solo sergisi olan "Bir Yaz Gecesi Rüyası", 20 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilir.

Adres: İstiklal Mah. Piyalepaşa Blv. Piyalepaşa, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 245 13 23


Sevil Kuranel'in "Bu Benim Dünyam" Sergisi

(Akaretler B2, 26 Nisan – 10 Mayıs)

Sevil Kuranel'in izleyiciyi kendi ütopya dünyasına davet ettiği "Bu Benim Dünyam" adlı ilk kişisel sergisi, sanatçının ilk defa görülecek resimlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Frida Kahlo'nun hayatı, güçlü karakteri, aşkı, tutkusu Kuranel'in resimlerindeki kadınlara da ilham oluyor. Bu güçlü kadınlar kimi zaman çeşitli hayvanlar ile sessiz bir diyaloğa giriyor. Bazı resimlerde gözümüze takılan cümleler kadınlar ve hayvanların arasındaki iletişime alternatif bir yöntem olarak dikkat çekerken bir yandan da sanatçıda iz bırakan ifadeleri gün ışığına çıkarıyor. Canlı, enerji veren, pozitif renkler sanatçının pop art'a yakın tarzıyla bir ilişki kuruyor. Sevil Kuranel'in 27 eserinin yer aldığı "Bu Benim Dünyam" sergisi, 26 Nisan-10 Mayıs arasında Akaretler B2'de ziyaret edilebilir.

Adres: Vişnezade Mah. Süleyman Seba Cad. Akaretler, Sıraevler B2 Blok, Daire:3 Beşiktaş, İstanbul


Steve McCurry'nin Fotoğraf Sergisi

(İstanbul Sinema Müzesi, 31 Temmuz'a kadar)

Tarihe tanıklık eden eserleriyle günümüzün en iyi görsel sanatçılarından biri olarak adlandırılan, aynı zamanda "Afgan Kızı: Şarbat Gula" olarak geçen ünlü çalışmanın da sahibi olan Steve McCurry'nin fotoğraf sergisi, sanatçının son 30 yılda dünyanın farklı birçok bölgesinde çektiği en çok bilinen ve hatırlanan 51 çalışmasını bir araya getiriyor. Sergide sanatçının 2011 yılında İstanbul seyahatinde fotoğrafladığı çalışmaların yanı sıra daha önce hiç yayınlanmamış ve içlerinde Ara Güler'in de bulunduğu altı kare sunuluyor. Birbirinden prestijli sayısız ödüle ve uluslararası platformda yayımlanmış 13 adet kitaba sahip olan Steve McCurry'nin sıra dışı eserlerinin yer aldığı sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde 31 Temmuz tarihine kadar devam ediyor.

Adres: Kuloğlu, İstiklal Cad. Atlas Pasajı, No:131, Beyoğlu, İstanbul


Su Yücel'in "Yakalanan Zaman" Sergisi

(Galeri Diani, 8-29 Nisan)

Usta sanatçı Su Yücel, akıp giden anlardan seçip çıkardıklarını, eskimeden dondurduklarını resmettiği adeta bir belgesel niteliği taşıyan yapıtlarını "Yakalanan Zaman" adlı solo sergisinde bir araya getiriyor. Hasan Ali Yücel'in torunu ve şair Can Yücel ile ressam Güler Yücel'in kızı Su Yücel, multidisipliner sanatsal yaklaşımı ile tanınıyor. Sanatçı, bu sergisinde yaşama dair hafızasını bizlerle bir belgeselci ruhuyla paylaşırken, paletindeki renkleri içindeki yaşam, zaman ve mekan öğelerini birbiri içinde eriterek izleyiciye aktarıyor. Su Yücel'in "Yakalanan Zaman" sergisi, 8-29 Nisan arasında Galeri Diani'de ziyaret edilebilir.

Adres: Firuzağa, Bostanbaşı Cad. 3/D, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 244 31 34


Süha Derbent'in "Harmoni" Sergisi

(Maximum Uniq Hall, 12 Nisan – 19 Mayıs)

Vahşi yaşam fotoğrafçısı Süha Derbent'in "Harmoni" isimli sergisi, Hülya Şekercioğlu'nun küratörlüğü ile gerçekleşiyor. "Harmoni" sergisi ile İskandinavya'dan Madagaskar'a, Sri Lanka'dan Kanada'ya kadar 80'den fazla ülkede çalışan, 1998'de ilk Türk vahşi yaşam fotoğrafçısı olan Süha Derbent'in Afrika doğası ve insan portlerine yolculuk ediyoruz. Kişisel arşivinde iki milyondan fazla fotoğraf yer alan, 40 yılı aşkın zamandır seyahat ve vahşi yaşam fotoğrafçılığı alanında adından dünya çapında övgüyle söz edilen Süha Derbent'in "Harmoni" adlı sergisi, 12 Nisan – 19 Mayıs 2023 tarihleri arasında Maximum Uniq Hall'de.

Adres: Huzur Mah. Uniq İstanbul, Maslak Ayazağa Cad. No:4

Telefon: 0212 352 22 33


Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

Christie's İmzalı İkonik Mücevher Müzayedesi

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mark Rothko Sergisi
Mark Rothko Sergisi

Mark Rothko Sergisi

2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri
2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri

2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri

Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası
Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası

Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası

18. Contemporary Istanbul Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
18. Contemporary Istanbul Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

18. Contemporary Istanbul Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de
“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de

“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de

Mart Ayı Sergi Ajandası
Mart Ayı Sergi Ajandası

Mart Ayı Sergi Ajandası

Sonbahar Dönemi Sergi Ajandası
Sonbahar Dönemi Sergi Ajandası

Sonbahar Dönemi Sergi Ajandası

Istanbul'74'ün “We Belong” Sergisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Istanbul'74'ün “We Belong” Sergisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Istanbul'74'ün “We Belong” Sergisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Prada'nın Şanghay Sergisi
Prada'nın Şanghay Sergisi

Prada'nın Şanghay Sergisi

Kraliçe Mary'nin Bebek Evi
Kraliçe Mary'nin Bebek Evi

Kraliçe Mary'nin Bebek Evi

Pablo Picasso'nun Eserleri Musée National Picasso-Paris'te
Pablo Picasso'nun Eserleri Musée National Picasso-Paris'te

Pablo Picasso'nun Eserleri Musée National Picasso-Paris'te

Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa
Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa

Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa